Hírek

A hónap képe - április, május

Új klubpályázatot indítottunk áprilistól, azzal a céllal, hogy minél nagyobb teret adhassunk tagjainknak képeik bemutatására, és megmérettetésére. A képeket minden hónapban jeles szakemberek értékelik, így látogatóink is hasznos gondolatokkal és új látásmódokkal gyarapodhatnak.

Két hónap elteltével már bátran állíthatjuk, az új pályázat sikert aratott, tagjaink lelkesen vetették magkat a versenybe, és a kiemelteken kívül is sok szép mű érkezett, így eljött az ideje, hogy honlapunkon is teret adjunk a legjobbaknak.

Április - Képértékelés: Zsirai Tibor

Először is, köszönöm a felkérést és a megszavazott bizalmat. A zsűrizésnél a szakmai elemző értékelés helyett próbáltam a nekem kedves képekre szavazni - előbbi úgysem menne, utóbbiban pedig nem tudok hibázni... Azokból a képekből választottam az első három helyre, melyek elsőre megfogtak. Miután gyorsan végigpörgettem a beadott képeket, ki is választottam hármat, ami egyből megragadott. Aztán lassabban is végignézegettem a beadott munkákat és további hármat adtam az esélyesek mappájához. Ebből a hatból választottam ki a három nyertest.

Innen már többet nyomtak a latba a technikai részletek, a képek megkomponáltsága, "üzenete", de nagy változást a sorrendben a gondosabb tanulmányozás sem hozott.

I. helyezett: Lévai Gábor képe

Ezt a képet választottam elsőnek. Egyszerű, könnyen olvasható kép. Az organikus, már-már kaotikus vadon sem zavaró, nem vonja el a figyelmem a fő alakról. Erős tartalmi plusz a jobb szélen belógó kéz, ami gyorsan meglódítja a fantáziát. Szép a kidolgozás is.

II. helyezett: Bojtár Tamás - "Vigyázz"

Elsőre nagyon megfogott a kép. Szokatlan kitöltése a képmezőnek. Az egész annyira véletlenszerűnek és esetlegesnek hat, hogy el sem gondolkodok rajt, hogyan lehetne ez jobb - pedig ki van találva és/vagy valamiért a készítője is jobbnak gondolta a többi képénél, biztos nem véletlenül van a válogatásban. 3x2 méteresben jól mutatna egy kiállítótérben.

III. helyezett: Déri Judit - "Mountain Lion"

A szabályok mentén való szerkesztés magasiskolája ez a kép. Kb. minden fontos képelem, képet térben tagoló egyenes a harmadolóvonalon fekszik, amitől talán unalmas is lehet egyesek számára, mégis nekem épp emiatt tetszik. Szerencsésen esik a fény a vadmacska pofájára, az eltérő színhőmérsékletű területek, az uralkodó sárga-kék komplementerek pedig csak hozzáadnak a nagy egészhez.

Május - Képértékelés: Körtvélyesi László

Körte a következő három képet emelte ki.

I. helyezett: Déri Judit tájképe - "Vihar előtt"

Leheletfinom vízfestmény, visszafogott de mégis harmonikus színek, kifogástalan kompozíció, nagyon szép összhatás.

II. helyezett: Ruprech Judit kettős portréja - "Olvasó"

Kedves és intim zsánerkép, személyesség, nyugalom, harmónia, a lehető legegyszerűbb képi /fotográfiai/ megfogalmazással és megoldással.

III. helyezett: Ruprech Judit árnyékos képe - "Buborék"

Látványos grafikai hatás, jó kompozíció és arányok, tudatos, átgondolt és egyszerű... Nagyon jó, az összhatást erősítő tónusok...

Galéria

2016. 07. 04.