Klubtörténet

A Klubról

A Mecseki Fotóklub 1957-ben alakult. A mai napig független egyesületként működik. Tagsága hozzávetőleg ötven fő. Heti klubestjeinken változatos programjaink vannak. Élénk a kapcsolatunk a társművészetek alkotóival. Galériánkban évi 8-9 kamarakiállítást rendezünk. Alapítói voltunk a Nemzetközi Fotófórum szervezetnek, mely a később alakult Alpok-Adria munkaközösséghez is csatlakozott. Testvérvárosaink közül Eszék (HR), Lahti (FIN), Graz (A), Fellbach (D) és Arad (RO) fotóklubjaival tartottunk, tartunk kapcsolatot.

A klubtagok közül 13-an tagjai a Magyar Fotóművészek Szövetségének, illetve a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti és Fotóművészeti Tagozatának. Többen rendelkeznek MFIAP, EFIAP kitüntetéssel. A Mecseki Fotóklub tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ), három klubtagunk pedig MAFOSZ fotóművészeti diplomával rendelkezik.

A Klubra a hatvanas években zsánerfotó, építészeti fotó, a szigorúan komponált képek voltak jellemzők, a hetveneses-nyolcvanas években hazánkban és a szomszédos országokban is elismerést váltott ki az akkori fiatal generáció a progresszív fotográfiájával. A kilencvenes évekre a kísérleti fotó vált jellemzővé. Napjainkra emellé egy erős természetfotós csoport is felzárkózott. A teljes időszakra jellemző a klasszikus értékekre épülő konvencionális fotográfia jelenléte is. Ennek az egészséges sokszínűségnek alapja, hogy a tagok közt egyaránt találhatók professzionális fotósok, igazi amatőrök, az egyetem művészeti karának, kommunikációs intézetének hallgatói, és egyéb kísérletező fotográfusok is.

Klubunk ötven éves évfordulója alkalmából a "Fotóművészet" című folyóirat lapjain Aknai Tamás méltatta tevékenységünket.


Kiállítás archívum

A Mecseki Fotóklub 1957 óta a fenti nagyszabású rendezvényeken kívül több, mint 300 kamarakiállítást rendezett. Ezeken rendszeresen bemutatkoznak klubtagjaink, de meghívunk ismert művészeket is. Így kiállított falainkon Pedro Louis Raota (Argentína), Jannie van Niekerk (Dél-Afrika), Wellington Lee (USA), Walter Engel (AUT), Edwin W.Russ (USA), Willy Hengl (AUT) és számos magyar fotóművész.