A Klub Elnökségének tudomására jutott, hogy Bezdán József volt tagtársunk könyvkiadványban, kiállításokon, pályázatokon több olyan képpel szerepelt, amelyek nem saját felvételei voltak. Némelyeket a világhálóról töltött le, másokat klubtársaitól szerzett meg, majd azokat, mint saját alkotásait szerepeltette. Néhány példa:

  • Saját kiadású, kinyomtatott „60 év feketén, fehéren” c. könyvében több idegen képet mutatott be sajátjaként, köztük egy volt klubtársunk anyagát.
  • A hazai „Szeretett világunk 2021” MAFOSZ akkreditációjú pályázaton egy más szerző által készített – sajátként beadott - képpel I. díjat nyert.
  • MAFOSZ kiválósági kitüntetésre beadott pályázatában is egy volt klubtársunk által készített képet tüntetett fel saját alkotásként.
  • A Magyar Fotóművészek Világszövetsége honlapján a bemutatkozó 10 képe között is szerepeltetett egyet az inkriminált képek közül.

A Mecseki Fotóklub az ilyen etikátlan fotográfiai tevékenységet mélységesen elítéli, elfogadhatatlannak tartja, attól elhatárolódik.

A klub 65 éves fennállása során tudomásunk szerint ilyen jellegű cselekmény nem fordult elő. A múltban sem tűrtünk volna meg ilyen jellegű etikátlan és törvénytelen lépéseket, de a jövőben sem fogunk szemet hunyni hasonló cselekedetek felett.

Nevezett személy a közgyűlés előtt annak meghívása ellenére sem jelent meg, nem élt a lehetőséggel, hogy magát tisztázza, egyben a klubból kilépett. Így a klubban etikai bizottsági meghallgatására sem kerülhetett sor.

Pécs, 2021. október 26.

Mecseki Fotóklub